Vilket vattenlarm som passar dig

Vattenlarm eller läckagevarnare fungerar ungefär som en brandvarnare med den skillnaden att de reagerar på vatten istället för på rök. Ett vattenlarm avslöjar läckage och fuktskador som annars är mycket svåra att upptäcka. De upptäcker även små läckor och är ett utmärkt redskap för att förebygga vattenskador.

Behöver jag verkligen ett vattenlarm? 

I Sverige inträffar varje år ett stort antal vattenskador. Ofta sker detta i köket eller badrummen. Där finns många dolda ledningar och rör och ofta har läckaget pågått länge utan att ni har märkt det. Det är omöjligt att upptäcka att ett rör läcker om det är gömt bakom en list. Vattenläckage orsakar stora skador på din bostad som är svåra att bli av med. Det tar lång tid att torka ett vattenskadat kök och det är dessutom väldigt dyrt. Har det gått riktigt långt så kanske till och med mögelskador har uppkommit. Investerar du i ett vattenlarm så kommer du att bli varnad så fort läckaget börjar och du kan snabbt vidta nödvändiga åtgärder.

Hur fungerar ett vattenlarm?

Det finns många olika vattenlarm som fungerar på lite olika sätt. Det vanligaste är att man monterar vattenlarmen under diskbänken. Detektorerna placerar i närheten av diskmaskinen, i vattenrören och intill avloppsröret. Skulle det börja läcka så aktiveras detektorerna och larmet avger en hög signal, precis på samma sätt som ett brandlarm. I de flesta fall kan du montera vattenlarmet själv. Du ska dock tänka på att inte installera detektorerna för nära kallvattenröret. Då kan nämligen kondensen som alltid finns på kallvattenrör påverka larmet och även utlösa det helt i onödan. De flesta vattenlarm drivs med batterier och du kan beställa dem i olika webbutiker och hos välsorterade järnhandlare.

Avancerade vattenlarm

Det finns en typ av mer komplicerade vattenlarm som kontrollerar vattentrycket. Dessa larm har ett antal fuktsensorer på strategiska plaster i huset. Ofta installerar man sensorer under köksbänken, i badrum och tvättstugor. Om en sensor aktiveras så stängs vattentrycket automatiskt av. Du som husägare kan också stänga av vattentrycket för att minimera risken för fuktskador. Om du till exempel reser ofta och bostaden lämnas tom så rekommenderar man att vattentrycket alltid ska stängas av. Larmet kommer med en fjärrkontroll och du kan enkelt genom att bara trycka på en knapp stänga av vattentrycket. Sådana här avancerade vattenlarm kostar flera tusen kronor att köpa men har du hus med stora värden så kan det absolut vara värt de pengarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *